The Terminator

Gürcan YÜCEL – CTO

Mühendis zekası ile etrafa bakan bir insan olarak robotlar hep beni ürkütmüştür.  Aklımda kalan ilk robot filmi de “The Terminator”, muhakkak seyretmişsinizdir. Ben 1984 yılında, yeni çıktığında İngilizce seyretmiştim ilk defa. Henüz hazırlık sınıfı öğrencisi olduğum için de çoğu konuşmayı anlamamış, görsel ne anlayabilirim diye uğraşmıştım. Düşünsenize 2029 yılından gönderilmiş mekanik bir robot. Zamanda yolculuk fikrini bir kenara bırakın, T-800 isimli robot başlı başına problem. Kim bilir kaç modeli varmış ki T-800 adını almış. Bütün bunların üzerine Arnold Schwarzeneger ‘in (emin olun doğru yazdım) soğuk yüzünü de koyarsanız bir çocuk için gerçekten çok korkutucu.

Sonra üretilen her mekanik alete “Robot” adını vermeye başladık. İlk önce mutfak robotları geldi. Soğan doğrayan aletin adı robot oldu. Zaman içinde biraz daha büyüyüp bir sürü fonksiyonu aynı anda gerçekleştiren mutfak süsleri çıktı. Daha sonra biraz akıllandı robotlar. Ev temizliğine başladılar, çok zor bir görevi yerine getiriyor edasıyla evin zemininde oradan oraya dolaştılar. Çoğu kedilerin oyuncağı olarak kaldı.😊

Geçenlerde de Boston Dynamics robotlarından Atlas ‘ın videosunu seyrettim. Her tarafı sensor dolu, elektrik gücü ile çalışan robotun istikrarlılığını göstermek için bir sopa ile deviriyor, itip kakıyorlardı. Bu sefer de içim acıdı gerçekten. Aklıma Terminator geldi. Bu kadar itip kakarsak, zulmedersek bir gün ayaklanırlar mıydı acaba?

Videoyu seyretmeyenler için şuraya ekleyelim. 

Son zamanlarda artık adını daha fazla duymaya başladığımız bir robot kavramı daha var: RPA, Robotic Process Automation. Bu kavram henüz çok yeni olmasına rağmen yerli üreticiler de çalışma yapmaya başladılar. Bu ürünlerden en başarılı da Robusta. İnsanlar ile konuştuğumda RPA ve BPM kavramlarının çok karıştırıldığını gördüm. Aslında her ikisi de birbirinden çok farklı disiplinlerden ortaya çıkmasına rağmen beraber çalıştıklarında Dijital dönüşümün en sağlam askerleri.

RPA Nedir?

RPA, çalışanların rutin, monoton işleri yapmak için kendi kendine çalışabilen küçük uygulamacıklardan yardım alması ile kendilerinin yüksek öncelikli görevlere daha iyi odaklanmalarını sağlayan bir yazılım teknolojisidir. Bu uygulamacıklar dijital sistemler ile etkileşimde bulunan bir insanın eylemlerini taklit ederler, verileri yakalamak ve insanlar gibi uygulamalarda işlem yapmak için kullanıcı ara yüzlerini kullanırlar. Başka bir deyişle bu robotlar doğrudan uygulama kullanıcı ara yüzlerinde çalışabilirler, verileri otomatik olarak girebilirler, birden fazla sistemde eylemleri tetikleyebilirler. RPA, yapılan işe göre herhangi bir programlama içermeyen, kullanımı kolay, işletme dostu bir araç olarak teknik olmayan profesyonellerin kendi otomasyon işlemlerini çözmeleri için birçok özellik içerir. Tıpkı diğer robotlar gibi uyumazlar, hata yapmazlar ve düşük maliyetlidirler.

BPM Nedir?

BPM, optimum verimlilik ve üretkenlik sağlamak için bir kuruluşun mevcut iş süreçlerini yeniden şekillendirmeye odaklanan stratejik bir yaklaşımdır. BPM yazılımı, bir kuruluşun projelerinin tamamlanmasını kolaylaştırmak, iyileştirmek ve düzenlemeye yardım etmek için çeşitli araçlar sağlayan temel omurgadır. BPM yazılım bileşenleri iş analizi, iş akışı motoru, iş kuralları, web formları ve raporlama araçlarını içerir. BPM süreç iyileştirme çalışmaları bir kurumun teknolojisini, çalışanlarını ve müşterilerini etkileyerek önemli dönüşüm getirileri sağlar.

Farklılıkları Nelerdir?

 RPABPM
TeknolojiYazılım TeknolojisiBir çalışanın yapması gereken rutin, monoton işlerin tamamlanması için yapılandırılmış “botlar”Bütünleyici Teknolojiİş süreçlerini maksimum değer ve verimlilik için optimize etmek üzere iş akış motoru, iş analitiği, kural motoru, elektronik formlar gibi bileşenleri içeren platform.
Otomasyon NoktasıManuel işlemlerKarmaşık karar vermeyi gerektirmeyen manuel, tekrarlayan ve kural tabanlı işler.Uçtan Uca işlemlerSistemleri bağlamak, dar boğazları gidermek, işletme genelinde verimliliği artırmak için tekrar mühendislik.
Dağıtım EforuDüşükKodlama becerisi ve kapsamlı bir eğitim gerektirmeden kesintisiz olarak bir kuruluşun mevcut işlem ve uygulamalarında çalışabilir.YüksekSüreç karmaşıklığına ve entegrasyon derinliğine bağlı olarak özel teknik kaynaklar gerektirebilecek daha uzun vadeli çaba.
İşe etkisiHızlı ve HemenDönüşler düşük maliyetli ve hızlı olarak alınabilir fakat kurum genelindeki verimsiz mimarilere odaklanmazÖnemli ve dönüşüm tetikleyiciGenel verimlilik, çeviklik, maliyet azaltma, iş uygunluğu konusunda geniş kazanımlar sağlar

BPM ve RPA ortak yaklaşımı

Verimliliği artırma konusundaki benzer hedefler göz önüne alındığında, BPM ve RPA rakip yaklaşımlar değildir ve birlikte uyum içinde çalışırlar. RPA, geleneksel bir BPM sistemi ile elde edilen kazanımların arttırılmasında değerli bir araçtır.

Çoğu durumda, bir kuruluş tamamen entegre ve otomatik bir işlemi tam olarak uygulamak için gereken kaynaklara ve zamana sahip olmayabilir veya herhangi bir insan katılımı gerektirmeyen bir sürece sahip olabilir. BPM ve RPA ‘i birlikte uyarlamak, tek başına birini uyarlamaya göre erişilemeyecek bir otomasyon seviyesi ve verimlilik sağlar.

Terminator nasıl dünyamızı yok etmeye, zorlaştırmaya çalışıyor ise RPA&BPM ikilisi de o kadar hayatımızı kolaylaştırmaya, güzelleştirmeye çalışıyor. Çalış RPA, çalış…

Etiketler

Ne Düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Bize Yazın

PaperWork'ü görmeden karar vermeyin!

Bizimle iletişime geçin, size özel bir demo gerçekleştirelim.

İhtiyaçlarınızı dinliyor ve sizin için özel bir demo hazırlıyoruz.

Kazançlarınız:
Sırada ne var?
1

Sizin için uygun bir zaman aralığı belirliyoruz.

2

Bir tanışma toplantısı düzenliyoruz.

3

Size özel bir demo gerçekleştiriyoruz.

Ücretsiz Demo Talep Edin